Informacija telefonu +370 676 30 633

BALTARUSIJOS VIZA

Kad galėtų apsilankyti Baltarusijoje, Europos Sąjungos piliečiams reikalinga viza. Tik dviem atvejais į šalį galima įvažiuoti be vizos: į Minsko oro uostą lėktuvu atskridęs užsienio pilietis Baltarusijoje kaip turistas gali būti penkias dienas, išvykti iš šalies privalo irgi lėktuvu; kitas atvejis – Gardino ir Gardino srities lankymas su specialiu turisto leidimu, kurį galima įsigyti pas mus. Turint tokį leidimą viešėti šalyje galima ne ilgiau kaip penkias dienas. Įvažiuoti į Gardino sritį su turisto leidimu galima tik per Druskininkų pasienio punktą.

Yra keli pagrindiniai Baltarusijos vizų tipai: privati, turistinė, verslo, tranzitinė ir viza aplankyti artimo giminaičio laidotuves. Vizos kaina priklauso nuo to, ar ji vienkartinė ar daugkartinė, ir nuo įforminimo termino.

Privati viza gali būti trumpalaikė (suteikianti teisę viešėti šalyje iki 30 d.), vienkartinė, dvikartinė arba daugkartinė. Kad gautumėte tokią vizą, užtenka anketoje (pildoma mūsų biure) nurodyti baltaruso giminaičio ar pažįstamo, pas kurį vykstate, duomenis (vardą, pavardę, adresą, telefono numerį).

Ilgalaikė viza (galiojanti iki vienerių metų) išduodama tuo atveju, jeigu pats pareiškėjas, jo tėvas arba mama, senelė arba senelis yra gimę Baltarusijoje. Kad būtų išduota tokia viza, būtina pateikti dokumentus, įrodančius pareiškėjo giminystę su Baltarusijoje gimusiu giminaičiu.

Turistinė Baltarusijos viza išduodama pareiškėjui, jeigu jis pateikia užpildytą specialią prašymo formą. Tokį prašymą užpildo Baltarusijos turizmo operatorius, organizuojantis pareiškėjo kelionę, arba viešbutis, kuriame pareiškėjas apsistos. Jeigu pareiškėjas vyksta gydytis ar stiprinti sveikatą, prašymą užpildo sanatorija arba kita gydymo įstaiga. Tokios vizos įforminimui užtenka elektroniniu paštu atsiųstos užpildytos prašymo formos, patvirtintos įstaigos antspaudu ir atsakingo asmens parašu.

Baltarusijos verslo viza, kaip ir privati, gali būti vienkartinė, dvikartinė ir daugkartinė, trumpalaikė ir ilgalaikė. Kad būtų įforminta trumpalaikė (iki 30 d.) verslo viza, užtenka anketoje nurodyti baltarusiškos įmonės, kuri kviečia pareiškėją, pavadinimą, adresą, atsakingą asmenį ir telefoną. Norint įforminti ilgalaikią verslo vizą (iki vienerių metų), būtina pateikti sutarties su baltarusiška įmone kopiją, užpildytą specialią prašymo formą (būtinai originalą), pareiškėjo pažymą iš SODRA ir pažymą iš pareiškėjo darbovietės, patvirtinančią, jog jis tikrai toje įmonėje dirba. Pažyma turi būti parašyta rusų kalba, ant firminio įmonės blanko.

Metinė verslo viza išduodama tik po dviejų-trijų verslo vizitų.

Tranzitinė Baltarusijos viza išduodama tam, kad būtų galima Baltarusijos respubliką pervažiuoti vykstant į trečią šalį. Tokia viza užsienio piliečiui suteikia teisę šalies teritorijoje būti 48 val.

Viza lankantiems artimųjų kapus išduodama tuo atveju, jeigu Baltarusijos teritorijoje palaidoti pareiškėjo tėvas arba motina, senelė arba senelis. Kad gautumėte tokią vizą, reikia pateikti pažymą iš palaidojimo vietos (patartina padaryti notaro patvirtintą kopiją, nes Konsulatas pažymos negrąžina). Pažyma turi būti išduota ne seniau kaip prieš 5 metus. Taip pat reikia pateikti giminystės ryšius su palaidotuoju patvirtinančius dokumentus. Tokia viza išduodama tik du kartus metuose. Šios vizos turėtojas užsienio pilietis šalyje gali viešėti ne ilgiau kaip 10 dienų.